Työreissulta kuulumisia ja muustakin

Olimme viikon verran työreissulla etelä-Suomessa. Kävimme katsomassa asiakkaan haapahirret sekä tutustuimme ja saimme lisätietoa miten haapaa käytetään rakentamisessa. Kävimme myös Luomutila Muhosella jossa luomuleivontaa on tehty jo monessa sukupolvessa.

www.luomuhonen.fi löytyy lisätietoa siitä mitä he tekevät ja mihin heidän tuotteensa perustuvat. Herkullista luomuruisleipää saimme maistaa ja ostimme mukaankin syötäväksi. Leivässä ei ole hiivaa vaan se on tehty juureen.

Tässä Päivärinteen ruislastua. Todella ihanan makuista. www.ruislastu.fi saa lisätietoa. Tämä todella ohutta ja vie kielen mennessään. Hiivaton tuote.

Hillareissuilta otettuja kuvia. Tällä hetkellä korpihilla parempi laatuista kuin avosoilla oleva, joka on mennyt jo yli.

Kemikaaleista mitä löytyy päivittäistavaroista ja ruoista mitä käytämme

Mistähän aloittaisimme? Jenni on herännyt kemikaaleihin jo vuosia ja vuosia sitten, kun on katsonut dokumentteja ja jo sitä ennen reagoinut mm. ihollaan vaatteissa käytettäviin mm. homeenestoaineisiin. Näistä puhutaan valitettavan vähän ja toivomme, että voisimme tuoda laajempaan tietoon mm. sen, että aina kannattaa pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa vähintään kerran. Kaikki tuotteissa käytettävät kemikaalit imeytyvät suoraan ihon kautta elimistöömme ja saattavat myös kertyä sinne. Mm. virtsasta pystytään tutkimaan mitä kosmetiikassa käytettäviä aineita olemme käyttäneet. Haluamme puhua tästä myös siksi, että jo vauvoille tarkoitetuissa tuotteissa käytetään mm. hajusteita, jotka voivat aiheuttaa esim. allergiaa. Hajusteita, voiteita ja kemikaaleja on myös joissakin vaipoissa. Vauvan ja lapsen ihon pesuun ei ole välttämätöntä käyttää mitään saippuoita ja shampoita. Meidän lapsien iho ei kestä mm. hajustettuja pesuaineita. Ne hajoavat haavaumille ja olemme todenneet veden olevan kaikkein paras vaihtoehto. ”Vesi vanhin voitehista” niinhän menee sanontakin. Saamme myös perheenä hajustetuista tuotteista hengitystieoireita, migreenin, horkan, aivosumua, kasvojen halvausta, silmien kutinaa, iho-oireita jne. Oireet vaihtelevat henkilöittäin. Jenni joutuu petipotilaaksi mm. OMO -pesuaineelle altistuttuaan. Moni virheellisesti ajattelee, että sensitive sana takaisi hajusteettomuuden, mutta se ei pidä paikkaansa. Jokin tuotteen ainesosa voi haista vahvalle kemikaalille vaikka varsinaisesta hajusteesta ei olisikaan kyse. Erisanin käsivoide mm. myös tuoksuu jollekin ja se ei sovi perheellemme sekä aiheuttaa esim. kasvohalvaus -oireita. Monessa hajusteettomassa shamppoossa on mm. citric acid (sitruunahappo) ja Sodium laureth sulfatea (SLS). Kyseiset aineet aiheuttavat mm. hengityksen ahtaalle menoa ja pään ihon kutiamista ja märkimistä. SLS on tuotteissa vaahtoutumisen tuomiseksi. Parhaiten käsirasvana käy sheavoi, mutta tiedämme, ettei se välttämättä käy pähkinäallergikoille. Hassuinta ehkä mahdollisimman kemikaalittoman elämän tuomana on se, että meidän hiukset on paksut. Meinaa hiustenleikkuukone hyytyä kun yrittää hiuksia leikata. Millä meillä sitten pestään hiukset? Välillä MeineBasella, yleensä pelkästään vedellä. Entä astiat? Ole Hyvä -hajusteettomalla tiskiaineella. Vaatteet? Allegro ekolla. Myös pelkkä etikka ja soodakin on toisinaan käytössä. Ne irrottavat etenkin yhdistettynä tehokkaasti rasvaa. Testatkaa vaikka liesituulettimen rasvoittuneeseen ritilään.

”Altistumme sadoille kemikaaleille päivittäin – jättimäinen kemikaalilista tuo toivoa turvallisemmasta arjesta
Suuresta osasta kemikaaleja puuttuu edelleen tärkeää turvallisuustietoa esimerkiksi hormonaalisista vaikutuksista.” https://yle.fi/uutiset/3-10049557

”Kosmetiikan kemikaalit aiheuttavat rajuja oireita – kokenut lääkäri neuvoo välttämään yhtä ainetta: “Se on super-allergisoiva”” Kyseessä on metyyli-isotiatsolinoni niminen kemikaali jota on mm. fairyssa jota moni käyttää tiskiaineena. Kyseinen on voimakas allegeeni. Fairyssa on myös hajusteita, jotka myös voivat aiheuttaa allergiaa. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/14/kosmetiikan-kemikaalit-aiheuttavat-rajuja-oireita-kokenut-laakari-neuvoo

”“Älä käytä tiskiainetta paljain käsin” – Simppelit vinkit, joiden avulla kevennät siivouksen kemikaalikuormaa. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/14/ala-kayta-tiskiainetta-paljain-kasin-simppelit-vinkit-joiden-avulla-kevennat

Yleisimmin herkistävät säilöntäaineet
Isotiatsolinonit

 • Methylisothiazolinone
 • Methylchloroisothiazolinone ja
 • Methylisothiazolinone-seos
 • octylisothiazolinone
 • benzisothiazolinone

Formaldehydin vapauttajat

Herkistäviä ominaisuuksia voi olla esimerkiksi seuraavilla aineilla:

 • Quaternium- 15,
 • Sodium N-(hydroxymethyl)glycinate,
 • Imidazolidinyl urea
 • Diazolidinyl urea

Yleisimmin allergisoivat hajusteet
Ainesosaluetteloon on aina merkittävä seuraavat 26 hajusteaineosaa, tässä muutama niistä:

 • Alpha-Isomethyl Ionone Coumarin
 • Amyl Cinnamal Eugenol
 • Amylcinnamyl Alcohol Evernia Furfuracea
 • Anise Alcohol Evernia Prunastri
 • Benzyl Alcohol Farnesol
 • Benzyl Benzoate Geraniol
 • Benzyl Cinnamate Hexyl Cinnamal
 • Benzyl Salicylate Hydroxycitronellal
 • Butylphenyl Methylpropionate Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
 • Cinnamal Isoeugenol
 • Cinnamyl Alcohol Limonene
 • Citral Linalool
 • Citronellol Methyl 2-Octynoate


”EU:n kosmetiikkadirektiivissä on määritelty 26 ainetta, jotka on esitettävä, mikäli niiden pitoisuudet ylittävät iholta pois huuhdeltavissa tuotteissa 0,01 % ja iholle jäävissä tuotteissa 0,001 %. Aineet mainitaan tuotteen ainesosaluettelossa niiden INCI-nimillä.” https://www.allergia.fi/allergia/allergiset-iho-oireet/hajusteallergia/26-yleisinta-hajusteallergeenia/#49c291bd

Muita hajusteseoksen sisältämiä tuoksukomponentteja ei tarvitse ilmoittaa erikseen. Näin ollen sinä ette tiedä mitä kaikkea tuotteessasi on. Parfym, aroma, fragrance ja perfume sanojen alle mahtuu satoja ellei tuhansia hajusteita ja niiden yhdistelmiä. Vaikka tuoksu olisi luonnollinen se ei tarkoita, että se olisi turvallinen välttämättä käyttää. Sen taakse ei käyttäjä voi siis mennä ja vedota ettet voi saada oireita, koska en käytä synteettisiä hajusteita sisältäviä tuotteita.

Luonnonhartsille voi olla allerginen. Tämän vuoksi me myös etsimme muita turvallisia rakennusmateriaaleja joista rakentaa esim. koteja. Hartsiallegia voi ilmetä esim. hartsia sisältävän laastarin kautta. https://www.allergia.fi/allergia/allergiset-iho-oireet/kosmetiikka-allergia/luonnonhartsi/#49c291bd

Suosittelemme hajusteettomia pesuaineita joissa ei ole säilöntäaineita. Yleisimmin säilöntäaineita käytetään nestemäisissä pesuaineissa. Hajusteettomia pyykinpesuaineita ovat mm. Neutral, Hyvä Pyykki, Allegro, Allegro plus, Allegro eko, MiniRisk ja LV.

Hajusteita on mm.

Pyykinpesuaineissa, tiskiaineissa, shampoissa, saippuoissa, pyykkietikoissa, eteerisissäöljyissä, saunatuoksuissa, deodoranteissa, käsirasvoissa, käsideseissä, kodin pesuaineissa, hiuskiinteissä, -vahoissa ja -lakoissa, partavaahdoissa, meikeissä, aurinkorasvoissa, hajuvesissä, partavesissä, auton tuulilasinpesunesteissä, auton ulko- ja sisäpesuaineissa yms.

Juuri Yle Areenaan tullut ohjelmasarja kertoo meikeistä ja niiden sisältämistä ainesosista. Kannattaa katsoa. Jaksoja on kolme. Totuus meikeistä, jakso 3: https://areena.yle.fi/1-50513278

Muuta

Meillä esikoinen jännittää jo esikoulun aloittamista ensi viikolla. Se tulee tuomaan erilaisia haasteita elämään. Toivomme kovasti, ettei hän sairastuisi lisää sisäilmasairauteen, koska on sairastunut siihen hometalossa jossa asuimme. Hän on herkistynyt myös hajusteille ja saa niistä mm. päänsärkyä ja iho-oireita.

Mukavaa viikkoa ❤

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close